De schutroe: de handboogsport vereniging van Horst en omstreken

 

Scroll snel naar beneden zou ik zeggen

De zaterdag voor Pinksteren is binnen de Schutroe traditiegetrouw gereserveerd voor het jaarlijkse Koningschieten. Op zaterdag 7 juni was het dan ook weer zover…wie worden Koning en Ridder van de Schutroe 2014?

 

Om 10.00 uur werd iedereen verwacht voor het opbouwen van de boog, waarna om 10.30 uur onder leiding van Gerrit van der Sterren de baanloting plaatsvond. Hij werd hierbij geassisteerd door de schrijvers Jan Brouwers, Mariët Manders, Mark Janssen en Sandra Manders. Jammer genoeg viel het aantal schutters die jaar flink tegen, slechts 19 deelnemers, waaronder 4 aspiranten, 4 compoundschutters en 11 recurve schutters.

 

Rond 11.00 uur werd begonnen met de 5 proefpijlen, waarbij sommige leden al grotendeels hun kruit verschoten. Gedurende de eerste serie van 25 pijlen kenden diverse schutters hoogte- en dieptepunten. Pijlen die naast de blazoenen terecht kwamen of zelfs helemaal op het verkeerde blazoen (ja, zelfs de compoundschutters maken foutjes…). Maar ook hoogtepunten zoals in één beurt 3 van de 4 schutters midden in de 10.

Na deze enerverende serie pijlen was het tijd voor een welverdiende pauze, waarbij genoten werd van een lekkere kop zelfgemaakte aspergesoep (Will bedankt) en het al om bekende broodje bokworst.

 

Na de pauze ging de wedstrijd verder, zonder de aspiranten (schieten slechts 1x 25) met de 2e serie 25 pijlen. Hierbij bleek dat bij sommige schutters de vermoeidheid al aardig begon op te spelen. Zelfs de schrijvers moesten af en toe zoeken naar de pijlen, welke niet altijd veilig langs kwamen vliegen (zelfs de schotten die de schrijvers moesten beschermen kregen het te verduren).

 

Na de 50 wedstrijdpijlen werd door Gerrit de top 8 bekend gemaakt. Hierbij zaten, mede door het geringe aantal deelnemers, enkele verrassende namen. De hoogste 8 schutters waren: Nick Koenen, André Caasenbrood, Jan Houwen, Hay Nelissen, Peter Vullings, Jean Pierre van Soest, Theo Litjens en Rob Jans. Zij gingen middels de laatste 12 pijlen bepalen wie de Koning 2014 zou worden…of was de strijd al gestreden?

 

Nadat iedereen zich thuis had opgefrist werd men om 18.45 uur weer terug verwacht op den Doel, waarom rond 19.00 uur begonnen werd met de prijsuitreiking. Deze werd gedaan door Gerrit, Theo en Mariët. Allereerst werden de plaatsen 19 t/m 9 bekend gemaakt door Gerrit.

Vervolgens werden nog de diverse vrijwilligers even in het zonnetje gezet voor al hun inspanningen voor de vereniging gedurende het jaar.

Hierna ging Gerrit verder met de uitreiking van de medailles voor de plaatsen 8 t/m 1, waarbij uiteindelijk met een ruime voorsprong Nick Koenen werd gekroond tot Koning 2014. De 2e plaats en Ridder 2014 ging uiteindelijk naar André Caasenbrood.

Voordat hierna verder werd gegaan met de avond, werd ook nog Theo Litjens even in het zonnetje gezet voor al zijn werk en inspanningen die hij voor de Schutroe heeft gedaan de afgelopen jaren en nog altijd met hart en ziel voortzet.